Αγίου Γεωργίου 2 | Χαϊδάρι

Βρουξισμός (Τρίξιμο Δοντιών)

Το τρίξιμο των δοντιών είναι μια κατάσταση που εγκυμονεί διάφορους κινδύνους για την στοματική σας υγιεινή. Αν εντοπίσετε κάτι τέτοιο στα παιδιά σας, προλάβετέ το πριν δημιουργηθούν προβλήματα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός η αλλιώς τριγμός) είναι μια ακούσια και μη ελεγχόμενη περιαγωγική κίνηση της κάτω γνάθου σε θέση κεντρικής σύγκλεισης (δηλαδή όταν κλείνουμε το στόμα μέχρι να «πατήσουν» τα δόντια το ένα με το άλλο). Οι μασητικές επιφάνειες όλων των δοντιών άνω και κάτω γνάθου βρίσκονται σε συνεχή επαφή και μάλιστα με τα δόντια της κάτω γνάθου να διολισθαίνουν επί των δοντιών της άνω γνάθου σε μεγάλο βαθμό πίεσης και περιαγωγικής κίνησης έτσι ώστε να αρχίζει η αποτριβή της αδαμαντίνης.

Ο πονόδοντος που δημιουργείται από το απόστημα διαρκεί συνήθως για μεγάλη περίοδο και είναι εντονότερος κατά τη διάρκεια της μάσησης των τροφών. Το απόστημα μπορεί να προκαλέσει οίδημα (πρήξιμο) των ούλων και του προσώπου, αν δεν θεραπευτεί.

Συμβουλές

  • Μικραίνει η μεσογναθική απόσταση (η απόσταση της άνω από την κάτω γνάθο στο μέσο τους) η οποία μπορεί να φτάσει και μείον 10 χιλιοστά!
  • Αρχίζουν προβλήματα στην κροταφογναθική διάρθωση με επακόλουθο συχνά τον πόνο λόγο αλλαγής θέσης του κονδύλου της κάτω γνάθου σε σχέση με την κροταφική γλήνη.
  • Ο ασθενής παρουσιάζει έντονη αμφίπλευρη συγχειλιτιδα.
  • Όταν η κάτω γνάθος βρίσκεται σε κατάσταση ανάπαυσης (δηλαδή με λίγο ανοιχτό το στόμα) δεν διακρίνονται καθόλου τα δόντια τόσο της άνω γνάθου όσο και της κάτω καθώς καλύπτονται από τα χείλια.
  • Η αίσθηση που έχει ένας τρίτος ο οποίος βλέπει τον ασθενή με βρουξισμό σε προχωρημένη μορφή είναι ότι του λείπουν όλα τα δόντια (δηλαδή ότι είναι νωδός).
  • Η εμφάνιση του προσώπου σε κεντρική σύγκλειση ( δηλαδή με κλειστό το στόμα) θυμίζει νωδούς γέροντες η γερόντισσες.

Βρουξισμός (τρίξιμο των δοντιών) και παροδοντοπάθεια

Όταν συνυπάρχει βρουξισμός και παροδοντοπάθεια τότε επέρχεται ραγδαία εξέλιξη της παροδοντοπάθειας και μάλιστα στο βαθμό που δεν είναι αναστρέψιμη. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι συχνά η απώλεια μεγάλου αριθμού δοντιών και αναγκαστική αποκατάσταση με κινητές προσθετικές εργασίες.

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ

Επιλέξτε το Ιατρείο που σας εξυπηρετεί, την ημέρα και την ώρα και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας για να επιβεβαιώσουμε και να κλείσουμε το ραντεβού μας το συντομότερο δυνατόν.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

!
!
!
!
ΑΚΥΡΩΣΗ
Style switcher

Choose color style